Bestelopties eikenhoutensokkel.nl


Bestelopties

Hieronder lees je meer informatie over al onze bestelopties. Is het niet duidelijk? Neem dan gerust even contact op! Heb je ook de productinformatie met veel gestelde vragen gelezen?

Inhoudsopgave


Hoe ziet een onbehandelde sokkel eruit?

Standaard wordt de sokkel door ons haaks gezaagd. De sokkel is dan klaar voor gebruik, maar niet strak afgewerkt. Er kunnen (zwarte) zaagafdrukken zichtbaar zijn. Ook kunnen er nog wat grove vezels zichtbaar zijn en kan het eikenhout iets verkleurd zijn door blootstelling aan het weer. Deze oneffenheden je zelf eenvoudig verwijderen door de sokkel te schuren (en daarna eventueel te oliën of beitsen).


Wat is het verschil tussen oliën en beitsen?

Het verschil tussen olie en beits is vooral dat beits over het algemeen betere bescherming biedt, maar dat door olie de natuurlijke uitstraling beter bewaard blijft. Beits wordt meestal voor buitenmeubelen gebruikt, terwijl olie voor binnenmeubelen wordt gebruikt.

Eiken sokkel met olie en beits

Eiken sokkel met olie (links) en beits (rechts)

Na verloop van tijd zal de beschermende werking van olie of beits (net zoals bij gewone verf) afnemen. De eiken sokkel dient regelmatig behandeld / onderhouden te worden met een olie of beits. Je kunt stellen dat je de onderhoudsbehandeling bij olie eerder moet herhalen dan bij beits.
We adviseren bij zowel olie alsmede beits om de sokkel door ons te laten schuren voor een mooier resultaat.


Wat is beitsen?

Beitsen is het aanbrengen van een transparante of dekkende laag om de sokkel te beschermen tegen weersinvloeden en het oppervlak een mooi uiterlijk te geven. Hieronder zie je een foto van exact dezelfde sokkel die eerst is geschuurd en vervolgens is gebeitst.

In tegenstelling tot olie dringt beits verder in het hout. Bij beits blijft de structuur van het de sokkel zichtbaar. Beits wordt meestal gekozen als je de sokkel buiten gebruikt.

Hieronder zie je een foto van dezelfde sokkel.
Op de linkerfoto is de sokkel alleen (vers) gezaagd.
Op de rechterfoto is dezelfde sokkel geschuurd en gebeitst.


Wat is oliën?

Olie is net als beits een vloeistof die ontwikkeld is om de eiken sokkel te beschermen. De olie dringt door in het hout, voedt en beschermd het van binnenuit. Doordat de olie (in vergelijking met beits) minder diep in eikenhout dringt, wordt het hout ook minder goed beschermd door olie en krijgen vocht en vuil meer kans dan bij beits.
Olie wordt meestal gekozen bij binnengebruik van de sokkel.


Welke olie en beits bieden jullie aan?

Wij werken uitsluitend met kwaliteitsproducten. Daarbij proberen we producten te kiezen die enerzijds duurzaam zijn voor mens en milieu en anderzijds een goede bescherming bieden.


Wat is het verschil tussen transparante en gerookte eiken olie?

Bij de transparante olie behoud je de kleur van het (onbehandelde) eikenhout en is bijna niet te zien dat de sokkel is behandeld.
Bij de gerookte eiken olie krijgt de sokkel een warme uitstraling en is duidelijk te zien dat de sokkel behandeld is.


Wat doen jullie als de sokkel wordt geschuurd?

Wil je een strakkere sokkel? Of wil je ‘m oliën of beitsen? Laat ‘m dan door ons schuren (= rechtse foto). Als je de sokkel onbehandeld buiten laat staan, dan zal hij op den duur vergrijzen (= linker foto, incl. zaagafdruk). We schuren de sokkel eerst met een bandschuurmachine en vervolgens met een vlakschuurmachine.

De linker, middelste en rechtse foto zijn van dezelfde eiken sokkel.
Het verschil is dus het schuren en het monteren van wielen.


Welke zwenkwielen gebruiken jullie?

Wij gebruiken professionele zwenkwielen die geen strepen achterlaten op het parket / vloer. De wielen zijn van zacht rubber die prima gebruikt kunnen worden op parket. Afhankelijk van de grootte en zwaarte van jouw sokkel, passen we de zwenkwielen hierop aan.